ALGEMENE LANDENINFO CHINA

Officiële naam: Volksrepubliek China
(Zhonghua Renmin Gongheguo)
Ligging: Oost-Azië. Grenst aan Noord-Korea, Vietnam, de Oost-Chinese Zee, de Koreaanse Baai, de Gele Zee en de Zuid-Chinese Zee.
Hoofdstad: Beijing (Peking)
Oppervlakte: 9.596.961 km²
Staatsvorm: socialistische republiek (eenpartijstaat)
Inwoners: 1.261.832.482 (China is voorlopig het enige land ter wereld dat meer dan een miljard inwoners telt, al komt India aardig in de buurt.)
Bevolking: 92% van de bevolking bestaat uit Han-Chinezen. De overige 8 % zijn Chuang, Hui, Uigir, Yi, Miao, Mangchu, Tibetanen, Mongolen, Ruyi en Koreanen. Zo’n 67 miljoen inwoners zijn nog goed voor 55 andere etnische groepen.
Talen: Chinees : Mandarijns (standaard Chinees of de taal die in Beijing gesproken wordt), Yue (Kantonees), Wu (de taal die in Shanghai gesproken wordt), Fuzhou, Hokkien, Hakka en talen die door minderheden gesproken worden.
Religies: China is officieel een staat van atheisten. Toch gelooft zowat één vijfde van de bevolking in het confucionisme. Er is ook taoïsme, boedhisme, islam en christendom.
Munt: Munt: De Yuan (Y) is onderverdeeld in 10 Jino en 100 Fen.

VERVOER EN VERBLIJF CHINA

 

REISDOCUMENTEN
Paspoort en visum zijn verplicht.

VACCINATIE / GEZONDHEID
Vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht voor reizigers die uit een land komen met een risico op gele koorts.
Vaccinatie is aanbevolen voor hepatitis a en b en polio.
Er is enig risico voor buiktyfus.
In sommige streken van China en in bepaalde omstandigheden is medicatie tegen malaria aanbevolen.
Kijk ALTIJD voor de ACTUELE vaccinaties per land.

KLIMAAT
In het noordelijk gedeelte van China zijn de winters koud en zeer droog. De temperaturen liggen doorgaans rond de 10°C en een gure ijskoude wind uit het noorden doet het nog kouder aanvoelen. Vanaf maart gaat de temperatuur geleidelijk omhoog tot gemiddeld 20°C in de lente (mei-juni). Vanaf juli en augustus wordt het drukkend warm met temperaturen van 30°C of meer en een hoge vochtigheid. Vanaf begin september zakt de temperatuur tot waarden rond 25°C zodat het overdag nog redelijk warm is, maar ‘s avonds wordt het aanmerkelijk koeler. Na half oktober komt de temperatuur overdag gewoonlijk niet boven de 15°C.

In de zuidelijke helft van China zijn de verschillen in temperatuur minder groot. De zomers zijn iets warmer dan in de noordelijke helft, maar in Guangzhou wordt het zelfs in de winter zelden kouder dan 10°C. Wanneer u dus in de lente of in de herfst gaat, is het verstandig een trui of vest mee te nemen. Wat u zeker nodig zult hebben, zijn goede wandelschoenen. In juni en augustus valt in China de meeste regen. Gewoonlijk is het droog tot in de late middag, waarna het twee uur lang onafgebroken kan stortregenen. Een opvouwbare paraplu is dan aan te bevelen. In Zuid-China, vooral rond Guilin, zijn mei en juni de maanden waarin de meeste regen valt.

china