Wanneer u op vakantie gaat doet u er slim aan om van te voren een passende reisverzekering af te sluiten. Maar wat is een reisverzekering nu precies? En welke kosten worden wel en niet gedekt? Om u te helpen de juiste verzekering voor uw reis te vinden hebben we de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Wat is een reisverzekering?

Door het afsluiten van een reisverzekering bent u, samen met uw eigendommen verzekerd tijdens uw vakantie, weekendje weg of ander verblijf in het buitenland. Binnen de basisdekking van een reisverzekering valt doorgaans hulpverlening, maar ook dekking voor extra kosten die u tijdens uw reis moet maken als gevolg van bijvoorbeeld  een ongeval of ziekte en in het ergste geval overlijden. Grofweg kan er onderscheid worden gemaakt tussen drie typen reisverzekeringen. De kortlopende reisverzekering, de doorlopende reisverzekering en de globetrotter reisverzekering.

Kortlopende reisverzekering

Dit type verzekering is ideaal wanneer u niet vaker dan één tot twee keer per jaar op reis gaat. De kortlopende reisverzekering, ook wel aflopende reisverzekering genoemd, wordt afgesloten voor de lengte van je reisperiode. De reisverzekering vervalt op het moment dat uw vakantie ten einde is gekomen. U betaald dan ook slechts eenmalig premie.

Doorlopende reisverzekering

Gaat u per jaar meerdere keren op reis? Plant u bijvoorbeeld naast uw zomervakantie ook een stedentripje en laat u ook de jaarlijkse wintersport liever niet aan u voorbij gaan? Dan is een doorlopende reisverzekering sterk aan te raden. Het voordeel van dit type reisverzekering is dat u het gehele jaar door wereldwijd bent verzekerd. Dit in tegenstelling tot de kortlopende variant, die u voor iedere trip weer opnieuw moet afsluiten. Een doorlopende reisverzekering wordt automatisch ieder jaar verlengd. U heeft er dus verder geen omkijken meer naar.

Globetrotter verzekering

De meeste doorlopende reisverzekeringen bieden een dekking aan tot een maximale reisduur van 45 tot 60 dagen in het jaar. Heeft u een langere dekkingsperiode nodig? Bijvoorbeeld omdat u een verre wereldreis gaat maken of gaat studeren in het buitenland? Dan is het slim om een globetrotter reisverzekering af te sluiten. Dit type verzekering is voor een maximale periode van twee aaneengesloten jaren af te sluiten.

Belang van een reisverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op uw vakantiebestemming geldt dit gezegde. Daarom is het niet verstandig om zonder verzekering op reis te gaan. Het kan zijn dat je al jaren een reisverzekering hebt afgesloten, maar nog nooit een schade hebt hoeven claimen. Soms lijkt het daarom overbodig om je te verzekeren voor je reis. Maar dat is het absoluut niet. Denk bijvoorbeeld eens aan vervelende scenario’s, zoals ziek of gewond raken tijdens je vakantie. Goede hulp is dan van het grootste belang. Echter, de kosten van medische hulp kunnen in het buitenland aardig oplopen. Helemaal wanneer u bijvoorbeeld per ambulance naar Nederland moet worden vervoerd. Geen leuke dingen om over na te denken. Gelukkig hoeft dat ook niet. Sluit van te voren een passende reisverzekering af en geniet van een zorgeloze vakantie.

De juiste verzekering voor op reis

Welke risico’s precies worden gedekt verschilt per aanbieder en per verzekering. Het is dus belangrijk om je van te voren goed te oriënteren welke reisverzekering het beste aanluit bij uw reisgedrag. Gaat u vaak op wintersport? Zorg er dan voor dat u wintersportdekking in uw pakket opneemt. Skiën en snowboarden zijn namelijk risico sporten en vallen vaak niet binnen de basisdekking. Op internet kunt u eenvoudig de verschillende aanbieders en reisverzekeringen met elkaar vergelijken. Binnen enkele minuten kunt u online een reisverzekering afsluiten. Wilt u liever persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met een verzekeringsadviseur.