In april op stedentrip naar Brussel

Een weekendje weg met Pasen kan dit jaar op of rond 1 april. Wij van Reiseditie kunnen ons voorstellen dat je geen zin hebt om ver weg te gaan. Brussel is goed te bereiken met de auto en vanwege de vele bezienswaardigheden een ideale stedentip voor de Pasen.

Brussel is de hoofdstad van België en huisvest het Europees parlement. De stad ligt op een steenworp afstand en is makkelijk te bereiken met de auto. Ook reizen met de trein is een goede optie. In de stad wordt zowel Nederlands als Frans gesproken. Eerst vertellen je wat over de geschiedenis van Brussel en daarna geven we wat opvallende wetenswaardigheden!

Geschiedenis van Brussel

Middeleeuwen
Brussel was het handelscentrum tussen de steden Brugge, Gent en Keulen, waar de Zenne de economische route bereikte die zich uitstrekte van het oosten tot het westen van het land. De eerste reeks stadsmuren werd voltooid in de 11e eeuw. Een tweede stadsmuur werd kort daarna gebouwd om de burgers en industrie te beschermen. Vanaf de 12e eeuw werd Brussel een belangrijke stad onder het bewind van de hertog van Brabant. De hertog maakte Brussel de hoofdstad van het hertogdom Brabant. Op het hoogtepunt van de economische ontwikkeling exporteerde Brussel luxe artikelen zoals stoffen en wandtapijten naar Parijs en Venetië. Het was de thuisbasis voor kunstenaars als Rogier van der Weyden, wiens schilderijen de achtergrond werden voor vele wandtapijten die waren geweven van de fijnste zijde en die over heel Europa werden geëxporteerd om de huizen van vorsten en aristocraten te versieren. Sommige van deze wandtapijten zijn nog steeds te zien in Europese musea zoals het Louvre.

Renaissance en revolutie
De periode na de 15e eeuw werd gekenmerkt door vele opstanden. Aan het einde van de 15e eeuw verloor Brussel tijdelijk de titel van hoofdstad na een opstand tegen de heilige Romeinse keizer Maximiliaan I. De stad kreeg zijn status terug nadat Karel V regeerde. In 1695 werd Brussel platgebombardeerd door koning Lodewijk XIV van Frankrijk. De Grote Markt lag in puin en duizenden gebouwen over de hele stad waren geruïneerd. De wederopbouw van Brussel werd uitgevoerd door een aantal ambachtsliedengilden. Zij lieten hun historische stempel achter met de bouw van de gildezalen die de Grote Markt een gesloten rechthoekige vorm gaven. In de 18e eeuw was Brussel waren er veel opstanden in de stad.

Moderne geschiedenis
De laatste grote opstand van België was in 1830 toen er groot protest was tegen koning Willem van Nederland om onafhankelijk te worden. Koning Leopold I, de oom van koningin Victoria, werd de eerste koning van het koninkrijk van België op 21 juli 1831. De muren van de stad werden in deze periode (1810-1840) afgebroken en vervangen door een reeks boulevards in de vorm van een vijfhoek volgend op de oorspronkelijke contouren van de oude binnenstad van Brussel, de Inner Ring Road. De huidige cirkel metrolijn rijdt rond deze zelfde ringweg. De 20ste eeuw was een periode van oorlog en ontwikkeling. Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog waarin Duitsland Brussel beide keren bezette.

 Opvallende feitjes Brussel

-Hoewel België een groot aantal prachtige kerken heeft, is de Basiliek van het Heilig Hart  (ook bekend als de Basiliek van Koekelberg) bijzonder. Het is niet alleen de op twee na grootste kathedraal in België, maar staat ook op de vijfde plaats in de lijst van ‘s werelds grootste kerken en is het grootste gebouw in art-decostijl ter wereld. De basiliek werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als een ‘koninklijke wijk’ op het plateau van Koekelberg. Bezoekers kunnen naar de koepel gaan om een ​​buitengewoon panoramisch uitzicht over Brussel te krijgen.

-De Belgische hoofdstad is een toplocatie voor de kunstwereld. Of het nu gaat om de talrijke kunstgalerijen, design- en kunstfestivals, musea met de Vlaamse primitieven en de wereld van surrealisten, of culturele centra die dienen als een platform voor nieuw en gevestigd talent, Brussel bouwt zijn eigen reputatie uit als een gerenommeerde kunstbestemming in Europa.

-Naast Londen en Parijs, huisvest het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel een van de meest uitgebreide natuurhistorische collecties. Eén van de permanente tentoonstellingen is de opvallende Dinosaur Gallery, een tentoonstellingsruimte die bekend staat als de grootste kamer in Europa, gewijd aan het verkennen van de levens van dinosaurussen door middel van fossielen en interactieve displays. Met een verzameling van 37 miljoen soorten is dit museum zeker meer dan één reis waard.

 

 Top 3 bezienswaardigheden stedentrip Brussel

Grote Mark
Dit grote plein in het centrum van de stad staat bekend om zijn schoonheid en vele bars, restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook is er elke dag een bloemenmarkt en op zondag de beroemde vogeltjesmarkt.

Atomium
Je kent vast dit wereldberoemde symbool van de stad. Het Atomium werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1958. In totaal is werk 102 meter hoog en de bollen hebben een doorsnede van 18 meter en 6 bollen zijn toegankelijk.

Mannenken Pis
Vele grote legendes brengen dit kleine beeldje tot leven in de harten van bezoekers. De vraag is waarom dit standbeeld werd opgericht. Eén verhaal vertelt over een toeristische vader die zijn zoon in de stad verloor en na hulp van dorpelingen om de jongen te vinden, schonk hij dit standbeeld. Een ander, meer gedurfd verhaal is er één waarin de jongen een spion was tijdens een belegering van de stad. Hij deed letterlijk een list om de stad te bombarderen door op de explosieven te urineren! Vele verhalen zoals deze hebben de Manneken Pis een vaste plaats gegeven in het stadsleven van Brussel.

Reizen en overnachting

De eerste tip: zoek incognito in Google. Jouw zoekgeschiedenis wordt namelijk gevolgd en leidt vaak tot prijsstijgingen wanneer je kijkt voor vluchten en overnachtingen. Incognito zoeken doe je als volgt: Ctrl + Shift +N.

Je kunt ervoor kiezen om in het centrum te overnachten voor een stedentrip in Brussel. Het aanbod van hotels en hostels is ruim. Wil je wat geld uitsparen? Kies dan voor een hotel in een van de buitenwijken. Het openbaar vervoer is uitstekend, goedkoop en makkelijk te volgen. Je staat vrijwel altijd binnen 30 minuten in het centrum!

Restauranttips

Onze vaste kenner van verschillende keukens heeft twee restaurant voor jou uitgelicht om heerlijk uit eten te gaan. Deze twee restaurants raden we je van harte aan!

 Weersverwachting en wisselkoers

Klik hier voor de actuele weersverwachting in Brussel. België maakt onderdeel uit van de Eurozone. Daardoor kun je gewoon met de Euro betalen.