In februari op stedentrip naar Madrid

Veel stedentrips in Spanje kennen als bestemming Barcelona en Sevilla. Prachtige steden maar ons hart gaat ook sneller kloppen van Madrid. In de zomer kan het drukkend warm zijn maar in februari is het gemiddeld 12 graden. Madrid is de ideale stedentrip om even bij te komen van de feestdagen.

Als gezegd is de temperatuur in februari aangenaam in de Spaanse hoofdstad. Je bent waarschijnlijk toe aan een zonnetje en wat ontspanning na de feestdagen. Madrid heeft erg veel te bieden op het gebied van cultuur, eten en architectuur. In februari zijn de meeste toeristen de stad uit en kun je alle bezienswaardigheden rustig bekijken.  Eerst vertellen je wat over de geschiedenis van Madrid en daarna geven we wat opvallende wetenswaardigheden!

Geschiedenis van Madrid

Madrid is, historisch gezien, een van Europa’s meest rijke steden. De gedocumenteerde geschiedenis gaat terug tot de negende eeuw maar het gebied wordt al sinds de prehistorie door mensen bewoond. We hebben enkele hoogtepunten van de geschiedenis voor je op een rij gezet.

Prehistorie
Het gebied dat nu bekend staat als Madrid werd al bewoond door mensen uit de prehistorie. Talrijke oude voorwerpen zijn ontdekt in opgravingen langs de oevers van de rivier de Manzanares. Je moet hierbij denken aan bijlen en grote zoogdierresten.

Mayrit
Origineel heette Madrid, Mayrit. De stad werd gesticht door emir Mohammed aan het einde van de negende eeuw na Christus. Na de verovering door de Christenen is de stad sterk onder invloed gekomen van het christendom. Toch zie je nu nog veel Arabische invloeden. Ondanks dat Koning Alfonso I alle symbolen van de mosliminvloed probeerde te verwijderen.

Inquisitie
In 1329 verzamelde koning Fernando V voor de eerste keer ooit de beruchte rechtbank van Madrid. Dit leidde een van de donkerste perioden in de Spaanse geschiedenis, de Spaanse inquisitie. Deze inquisitie was de rechtbank van de katholieke kerk en vervolgde onder andere ketters.

Moren en Joden
In de 14e en 15e eeuw, na de Reconquista, kwamen de Moren en Joden samen en vormden een geconcentreerde bevolking in de Madrid.  In 1494 werden Moren en Joden aangeklaagd als “ongelovigen” en verdreven uit Spanje. Moskeeën en andere islamitische beelden verdwenen bijna helemaal uit de stad en het omliggende gebied.

Vechten tegen Napoleon
Op 2 mei 1808 begon een opstand in de Puerta de Sol en zo begon de Onafhankelijkheidsoorlog. Een grootschalige oorlog waarbij de Spanjaarden vochten tegen Napoleon en hun voormalige bondgenoten in Frankrijk. Deze oorlog wordt nu nog herinnerd met een aantal patriottische gedenktekens in Madrid. De Plaza Dos de Mayo is de meest bekende hiervan.

Huidig Madrid
Na eeuwen van historisch tumult heeft Madrid de laatste jaren een enorme stedelijke vooruitgang geboekt. Het wordt beschouwd als een van Europa’s meest vooruitstrevende, moderne en mooie steden. Het heeft een levendige lokale kunstcultuur en een luidruchtig nachtleven. Samen met constante herinneringen aan de rijke geschiedenis van de stad is het terecht dat Madrid bekend staat als een van de beste toeristische bestemmingen van het continent.

Opvallende feitjes Madrid

-Madrid is de derde grootste stad van de Europese Unie. Na Londen, waar ongeveer 8,5 miljoen mensen wonen, en de 3,6 miljoen inwoners van Berlijn, staat Madrid op de derde plaats qua inwonersaantal van de Europese Unie.

-Wat niet veel mensen weten is dat Madrid niet alleen de naam van de hoofdstad is maar ook de naam van één van de van de 17 autonome gemeenschappen van Spanje.

-Madrid huisvest een verbazingwekkend aantal studenten. Het is niet verrassend dat dit te wijten is aan het feit dat Madrid een van de onovertroffen hot-spots is van universitair onderwijs in Europa. Verschillende van de vele universiteiten en business schools tellen mee als een van de oudste en meest prestigieuze leerfaciliteiten ter wereld. Veel studenten uit Zuid-Amerika volgen hier (tijdelijk) lessen.

Top 3 bezienswaardigheden stedentrip Madrid

Plaza Mayor
Plaza Mayor moet je gezien hebben tijdens je citytrip naar Madrid. Dit plein is een symbool van de stad en gebouwd in opdracht Felipe III. Het is een enorm open gebied in het centrum van de stad. Vroeger werden hier veel publieke evenementen als stierengevechten, processies, festivals, theatervoorstellingen, inquisitieprocessen en zelfs executies gehouden. Tegenwoordig zijn er veel bars en restaurant. Aan het plein grenzen verschillende gebouwen zoals het Casa de la Pandería en Casa de la Camicería.

Palacio Real de Madrid
Zoals je misschien weet betekent het Spaanse woord ‘Real’ koninklijk maar daarover zo meer. Het koninklijk paleis ligt aan het Plaza de la Armería. De koninklijke familie woont er niet meer maar het prachtige barokke paleis wordt nog regelmatig gebruikt voor staatsaangelegenheden. Direct naast het paleis liggen prachtige tuinen zoals Campo del Moro en parken zoals het Plaza de Oriente. Hoewel je niet alles kunt zien, zijn enkele delen toegankelijk voor het publiek.

Bezoek aan Estadio Santiago Bernabéu of het Estadio Wanda Metropolitano
In de vorige tekst hadden we het al even over ‘Real’. Het Bernabéu is de indrukwekkende thuishaven Real Madrid, de koninklijke voetbalclub. Het stadion met de steile tribunes biedt plaats aan wel ruim 81.000 toeschouwers. Bezoek een wedstrijd of doe een stadiontoer en laat je meevoeren langs de uitpuilende prijzenkasten. Ook het Wanda Metropolitano is het bezoeken waard. Dit nieuwe stadion van Atlético Madrid is pas net in gebruik en biedt plaats bijna 68.000 mensen.

Reizen en overnachting

De eerste tip: zoek incognito in Google. Jouw zoekgeschiedenis wordt namelijk gevolgd en leidt vaak tot prijsstijgingen wanneer je kijkt voor vluchten en overnachtingen. Incognito zoeken doe je als volgt: Ctrl + Shift +N.

Je kunt ervoor kiezen om in het centrum te overnachten voor een stedentrip in Madrid. Het aanbod van hotels en hostels is ruim. Wil je wat geld uitsparen? Kies dan voor een hotel in een van de buitenwijken. Het openbaar vervoer is uitstekend, goedkoop en makkelijk te volgen. Je staat vrijwel altijd binnen 30 minuten in het centrum!

Restauranttips

Onze vaste kenner van verschillende keukens heeft twee restaurant voor jou uitgelicht om heerlijk uit eten te gaan. Deze twee restaurants raden we je van harte aan!

 Weersverwachting en wisselkoers

Klik hier voor de actuele weersverwachting in Madrid. Spanje maakt onderdeel uit van de Eurozone waardoor je gewoon met de Euro kunt betalen!