STEDENTRIP PARIJS
Wellicht heb je je nieuwe vlam ontmoet en ben je op zoek naar een eerste weekendje weg samen. Wij van Reiseditie, romantici in hart en nieren, adviseren je een heerlijke stedentrip naar Parijs. Gemakkelijk bereikbaar met auto, trein of vliegtuig!
Weer in Parijs
Het weer in Parijs is vergelijkbaar met het weer in Nederland. Afhankelijk van je voorkeur raden we je zeker aan Parijs te ontdekken. Echter, in september is het heerlijk vertoeven in de hoofdstad van Frankrijk met een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius.
Parijs, het is een cliché maar waar; de stad van de liefde. Een stad boordevol cultuur, architectuur, kunst en koffiebars op maar een paar uur reizen.
Eerst vertellen je wat over de geschiedenis van Parijs en daarna geven we wat opvallende wetenswaardigheden!

GESCHIEDENIS VAN PARIJS
De geschiedenis van Parijs is lang en valt met geen mogelijkheid in een paar regels te beschrijven. Wij van Reiseditie bieden bij voorbaat onze excuses aan voor onze geweldpleging aan de historie.
Lutetia
Lutetia Parisiorum is de oorspronkelijke naam van Parijs. Fransen kennen de naam als Lutèce. De toevoeging Parisiorum stamt waarschijnlijk af van een Gallische stam, de Parisii. Julius Caesar veroverde Parijs in 52 voor Christus. Verschillende thermbaden en een amfitheater zijn overblijfselen van de Romeinse tijd. Parijs was in die tijd een kruispunt van vele handelsroutes wat heeft bijgedragen aan de groei.
Middeleeuwen
Het begin van de Middeleeuwen in Parijs begint met de overwinning van Clovis op de Romeinen omstreeks 508. De Middeleeuwen zijn een periode waar de Gotiek tot bloei komt.
Na onder andere aanvallen van de Noormannen bereikt Parijs omtrent 900 een stabiele toestand. Dit geeft de mogelijkheid om weer verder te groeien. Rond 1200 wordt op bevel van koning Filips II een stadsmuur gebouwd. Hierdoor werd de stad goed beschermd tegen aanvallen en dit bevorderde de economische groei.
Franse Revolutie
De grote stap van de middeleeuwen naar 1789 valt enigszins te rechtvaardigden door de enorme impact van deze gebeurtenis. Op 14 juli 1789 werd de Bastille bestormd. Uiteindelijk leidde de revolutie tot de afschaffing van de absolute monarchie en de Republiek als staatsvorm kwam daarvoor in de plaats. Het meest bekende moto ter wereld hebben we aan deze periode te danken: liberté, égalité en fraternité. De Franse Revolutie heeft veel gevolgen gehad voor de rest van Europa.
Tweede Wereldoorlog
Wederom een grote stap in de geschiedenis. In 1940 bezette het Duitse leger Parijs. Samen met zijn architect, Albert Speer, bezocht Adolf Hitler in juni de Franse hoofdstad. Tegen het einde van de oorlog gaf Hitler het bevel om de stad in puin te liggen. Gelukkig gaf gouverneur Dietrich von Choltitz geen gehoor aan dit bevel en is de stad behouden gebleven.
Parijs vandaag de dag
Tegenwoordig is Parijs één van de meest bezochte steden ter wereld. De stad staat kent veel kunst, architectuur, evenementen en een rijk cultureel leven. Recente aanslagen hebben veel impact gehad op de stad maar de Parijzenaren weigeren te buigen en doen wat ze al zoveel eeuwen hebben gedaan. Het hoofd oprichten en weer doorgaan.

OPVALLENDE FEITJES PARIJS
- Organg-oetan Wattana woont vanaf midden jaren 90’ in de Jardin des Plantes-dierentuin in Parijs. Ze kan tekenen, thee drinken en knopen naaien.
- In totaal zijn er 38 steden genaamd “Parijs” over de hele wereld: van de Verenigde Staten tot Zweden en tot Panama.
- Er zijn gemiddeld 10 film- of commerciële opnames in de straten van Parijs per dag.
Tips bezienswaardigheden Parijs
Het is bijna onmogelijk en het doet ons van Reisedite ook een beetje pijn om slechts drie bezienswaardigheden te selecteren maar we hebben geprobeerd je weer te verassen!
La Padoge
Parijs is de onbetwiste stad van de cinéma. In het 7e arrondissement ligt misschien wel de mooiste bioscoop van de stad, La Padoge. Een pagode is van orgine een Japanse toren. De muren in de grootste ruimte zijn behangen met zijde. Kandelaars zijn versierd met draken en olifanten en de plafonds zijn beschilderd met krijgers.
Aan La Padoge grenst een Aziatische tuin. Hier kun je na de film gezellig zitten en Ginseng thee drinken.

Champs-Élysées
De beroemde boulevard, waar jaarlijks de aankomst van de Tour de France is, is absoluut een bezoekje waard tijdens je stedentrip. De laan is 1910 meter lang en één van de vele iconen van Parijs. Onder andere het Louvre en de Arc de Triomphe liggen aan de Champs-Élysées.

Parc des Princes
Dit beroemde stadion ken je als de thuishaven van de voetbalclub Parijs Saint-Germain (PSG). Veel in het nieuws geweest vanwege de komst van voetballer Neymar jr. Ook worden veel thuisduels van de Franse nationale ploeg in het stadion afgewerkt. Parc des Princes kan ruim 47.000 toeschouwers herbergen.

Restauranttips Parijs
Onze vaste kenner van verschillende keukens heeft twee restaurant voor jou uitgelicht om heerlijk uit eten te gaan. Deze twee restaurants raden we je van harte aan!
Hotel Parijs
De eerste tip: zoek incognito in Google. Jouw zoekgeschiedenis wordt namelijk gevolgd en leidt vaak tot prijsstijgingen wanneer je kijkt voor vluchten en overnachtingen. Incognito zoeken doe je als volgt: Ctrl + Shift +N.
Je kunt ervoor kiezen om in het centrum te overnachten voor een stedentrip in Parijs. Het aanbod van hotels en hostels is ruim. Wil je wat geld uitsparen? Kies dan voor een hotel in een van de buitenwijken. Het openbaar vervoer is uitstekend, goedkoop en makkelijk te volgen. Je staat vrijwel altijd binnen 30 minuten in het centrum!
WEERSVERWACHTING PARIJS en wisselkoers
Klik hier voor de actuele weersverwachting in Parijs. Frankrijk maakt onderdeel uit van de Eurozone. Je kunt dus gewoon met de Euro betalen.